En daar zijn we dan met alweer onze laatste nieuwsbrief voor dit jaar.

Het was weer een jaar met veel activiteiten, een leuke Nieuwjaars borrel een leuk uitje gehad naar Brussel, een goed verzorgde en leuke midweek in Friesland en dan natuurlijk onze geweldige opentochten die veel bezoekers hebben getrokken.
Verder natuurlijk onze prachtige tocht in Oisterwijk de Vennen en de Kampina.
Gevolgd door onze jaarlijkse tocht van 50Km van Breda via Schijf naar Bergen op Zoom.
In Schijf kwamen dan de 25 Km lopers er bij om vervolgens gezamenlijk naar Bergen op Zoom te lopen.
Ook zijn we nu op de zaterdag met een groep gestart en dat was de eerste zaterdag al
direct 21 personen, e.e.a. voorziet dus duidelijk in een behoefte voor de werkenden.

We zien dan ook dat het aantal leden groeit, door nieuwe aanwas maar ook de huidige leden groeien, maar dat komt omdat we ze teveel versnaperingen geven, zo als gebak of loempia’s enz.

Ook is er in September door een aantal leden een start gemaakt met het Pieterpad
de eerste 6 etappes zijn gelopen.
En nu hebben een aantal van die lopers een verslagje gemaakt van hun belevenissen
welke ze graag met u willen delen, hieronder dan ook twee verslagen


Pieterpad 2018, door Yvonne

Maandenlang uitgekeken naar 15 september en nu is het eindelijk zover. Wij treffen elkaar na o.a. wat mailverkeer gedurende het jaar op de camping Marenland in Winsum, boven Groningenstad. 3 stellen met caravans ( Gerie+Peter Diks, Maria+Gerard Nijpels, Nel+Toon Arts en An Regeer en ik hebben een “tiny” trekkershut, zonder wc.

Na een lange autorit van 3 ½ u. arriveren we met een tussenstop waar een welkomstborrel ons staat op te wachten bij de organisatoren ( Gerie+Peter) van dit unieke en ludieke evenement. Hier worden we “bij gepraat” o.a. via een white board wat en hoe het programma zal zijn voor dag 1

Zondag 16 september en nu gaat het echt van start. We gaan met het openbaar vervoer, voor +/- 15 personen waar wij gebruik van hebben gemaakt, naar Pieterburen. Je komt gemakkelijk in gesprek met de andere Passanten die ook het Pieterpad gaan lopen.

We hebben deze dagen onze “eigen” kleine catering, n.m.l Gerard en Gerie die ons op staan te wachten met veel lekkere versnaperingen. Toppie!! Gerie loopt dan haar eigen mini Pieterpad en Gerard loopt ook zijn stukjes mee. Soms zijn ze ook taxi chauffeurs. We lopen 11km door wierde dorpen in het uitgestrekte Groninger landschap.

Maandag 17 september.We vertrekken te voet vanaf de camping rond 09.30 u voor een afstand van 20 Km naar Groningen stad.

In het oudste cultuurlandschap van West-Europa met sporen van de invloed van de zee en 25 eeuwen bewoningsgeschiedenis liggen de meanders van de Hunze of Reitdiep. Dorpjes zoals Garnwerd en Oostum passeren we.
Groningen is het eindpunt waar we wandelen door het Noorderplantsoen

              

Gerard en Gerie zouden ons opwachten in het centrum maar dat duurde hun te lang en ze hadden zich ergens anders verdekt opgesteld en niets vermoedend hoorden we plots
“Hallo Wandelende Krabben”. Hilariteit alom. Alle dagen worden onder het genot van een hapje en een drankje afgesloten, genaamd, het goede uur.

Dinsdag 18 september, Groningen-Zuidlaren 22 km, vertrek om 09.00 u te voet. We lopen richting het Paterswoldsemeer. In dit gebied meerdere sluizen zo ook
waar dhr. Lucas Elsinga de sluiswachter is die ons ruimschoots uitleg geeft, zeer interessant.

peter.jpg


Maar ja we moeten door. We verlaten het ooit zo sompige veenmoeras waar vroeger de turfwinning de contouren van het meer bepaalde. Onderweg passeren we Hunebedden en de Appelbergen waar karrensporen herinneren aan de Herenweg, een oerweg en onderdeel van een grotere handelsroute. Alle dagen is de sfeer hartverwarmend.
We zijn gepakt voor vertrek naar Rolde ff nog samen een bakkie doen.
                                                                                                                                                    Yvonne.                              

Pieterpad door Toon

Na 3 etappes hebben we een rustdag, die we gebruiken om onze uitvalsbasis te verplaatsen naar Rolde. An en Yvonne hebben een riant onderkomen, zelfs met een eigen toilet! Ook Anneke en Peter voegen zich daar bij de groep. Als iedereen op de camping gearriveerd is, het whiteboard opgehangen is en de dagelijkse vergadering (borrel, zelfs met bubbels) gehouden wordt, lijkt het steeds meer op het tv-programma ‘We zijn er bijna’. Zeker als er ook nog een jeu de boule wedstrijd gehouden wordt! Ik heb alleen niemand zijn caravan zien wassen.

 

Soms zijn er hindernissen

De volgende dag worden we door Gerard en Gerie met de auto weggebracht naar Zuidlaren, vanwaar we terug wandelen naar Rolde. Een hele mooie route.

Op de afgesproken lunchplek staan Gerard en Gerie klaar met de catering. Ook andere Pieterpadders werden door dit duo in de watten gelegd! Het laatste deel van de route over het Balloërveld was mooi maar ook behoorlijk zwaar door het rulle zand en de warmte. De kerktoren van Rolde was al van ver te zien, maar leek maar niet dichterbij te komen! Vanaf de lunchplek is Gerie weer met ons meegelopen voor haar eigen mini-Pieterpad. Terug op de camping bleek er ook vandaag een aanleiding te zijn voor bubbels. De etappe Zuidlaren - Rolde was 18 km.


De volgende morgen moeten we het vertrek vanaf de camping een half uurtje uitstellen in verband met een plensbui. Gelukkig was het de laatste bui van die dag. Op een tamelijk saai stuk ondersteunt Peter ons allemaal door wat muziek te laten horen, waardoor het prettiger lopen is. Bij de lunch worden we opnieuw door Gerie en Gerard verwend, waarna Gerie de laatste kilometers naar Schoonloo weer met ons mee loopt. We gaan met de bus terug naar Rolde. Deze etappe was 21 km.

Op zaterdag moeten we vroeg op, want het is vandaag een lange etappe (24 km) en de busdienst is in het weekend niet ideaal. De eerste geplande koffiestop op 8 km. blijkt gesloten. Daardoor moeten we nog 9 kilometer lopen voordat we een bakkie leut kunnen bemachtigen en lunchen. Peter en Gerie blijken vandaag ook weer alles perfect geregeld te hebben, zelfs het weer. We zitten nog geen 5 minuten binnen aan de lunch als er een wolkbreuk losbarst en ook de tweede bui van die dag is gepland tijdens de busrit terug naar Rolde.
Onderweg bewonderen we vandaag het Pieterpadmonument, een monument voor een in de oorlog neergeschoten vliegtuig en een hunebed met de mysterieuze naam ‘Papeloze kerk’. Als we in Sleen arriveren toosten we op de goede afloop. Alle wandelaars hebben de eerste 111 km. van het Pieterpad zonder problemen, maar vooral met erg veel plezier gelopen.

Nieuwe priester in de Papeloze Kerk?

stenen.jpg

Gehaald!!!!

 

In Rolde trakteren we onszelf die avond op een afsluitend etentje. Alle deelnemers zijn het er over eens dat het een heel geslaagde en prettige wandelweek was, die zeker een vervolg moet krijgen. Er liggen tenslotte nog bijna 400 kilometer op ons te wachten! Dat deze eerste 6 etappes zo vlot en prettig verliepen is vooral te danken aan de goede organisatie door Gerie en Peter, en door de ondersteuning onderweg door Gerie en Gerard. Namens het hele groepje nogmaals bedankt.                                                                                 
                                                                                                            Toon

En natuurlijk krijgt dit een vervolg, tenslotte zijn we nog niet eens halverwege,
vandaar dat wij volgende jaar vanaf 10 tot 19 sept. de volgende 7 etappes lopen.

Het was inderdaad een heel leuke tocht en deze is makkelijk te lopen met behulp van navigatie
op je smart Phone en de app “Topo GPS”

Nu we het toch over GPS hebben even het volgende voor de gevorderden onder ons die
Garmin Base Camp op hun computer hebben staan.
Een ieder zet daar natuurlijk de gratis kaarten op van Open Street Map, nu denken velen dat
de fietskaart wel de meest gedetailleerde kaart zal zijn, maar dan moet u toch even lezen wat Openstreetmap daar zelf over zegt.

 

Hier kunt u dus lezen dat optie 2 de beste is om goede wandelkaarten te installeren de fiets kaart is aan te bevelen als u de kaart veel gebruikt om te fietsen.

Belangrijke data

Wij kunnen u vertellen dat wij druk bezig zijn om onze kerstavond op 13 december
weer een geweldige avond te laten zijn, met muziek en heerlijk eten.
U heeft zich natuurlijk allang opgegeven want dit mag u absoluut niet missen, de week daarna heeft een ieder het er over en dan kunt u niet mee praten en dat wilt u natuurlijk niet.
Dus heeft u zich nog niet opgegeven dan zou ik maar snel Stasja een mailtje sturen( ) en €15/p.p. over maken naar de penningmeester,
t.n.v. Wandelende Krabben IBAN NL31 RABO 0306 1399 36

We beginnen het jaar natuurlijk met een Nieuwjaars borrel op 3 januari en we kunnen daar dan weer naar hartenlust kussen en handen schudden. Alle groepen lopen die dag op donderdag vanuit de verschillende locaties naar ROX , waar wij dan om 13.30 uur een toast uitbrengen op het nieuwe jaar.

En de Midweek mag u ook niet missen. Een prachtige, geheel verzorgde midweek in het prachtig Hotel GrossFeld, kijkt u maar eens op de site van het Hotel, na de wandeling even het heerlijk verwarmde zwembad in om de spiertjes weer even bij te laten komen, vergeet dus niet uw zwemkleding mee te nemen.
Daarnaast natuurlijk inclusief de prachtige wandelingen door de omgeving van het kasteel Bad Bentheim
Opgeven kan nog steeds bij Marij Roodnat. Email

En u weet het er zijn 2 afstanden te lopen, één tot maximaal 15Km (vaak minder) met daarin
één pauze, en een afstand van maximaal 25Km met daarin twee stops.
Dus u ziet, voor een ieder wat wils.

Wat ziet het er toch weer allemaal leuk uit wij kunnen haast niet wachten tot het zover is.

Algemene Leden Vergadering (ALV)
Maar voor dat wij naar de midweek gaan is daar natuurlijk eerst de ALV in Rozenoord
op vrijdagavond 11 januari, hiervoor krijgt u nog een aparte uitnodiging.
In de wandelgangen horen wij nog wel eens dat mensen moeite hebben met de website en of het
ontvangen of openen van email.
Daarom is op deze vergadering onze Webmaster (dhr. Kees Zwinkels) aanwezig om een ieder
na het officiële gedeelte te helpen met zijn of haar problemen.
Mocht u een laptop hebben, neem deze dan gerust mee.
Kees wil u dan helpen met items betreffende de website, of andere zaken betreffende de
Vereniging-site
Het is echter geen computercursus, we veronderstellen dan ook wel dat er enige kennis op het gebied van computers aanwezig is.

En waar het bestuur moeite mee heeft is het verzamelen van alle getekende Privacy verklaringen.
We blijven daar natuurlijk achter aan zitten, maar voor alle mensen die nog geen getekend formulier hebben ingeleverd, passen wij de regel toe, wie zwijgt stemt toe, m.a.w. u heeft dan misschien niet getekend maar ook geen bezwaar gemaakt.

VRIJWILLIGERS

Ja Ja, dat schrijven wij dik gedrukt want zonder kunnen wij niet.
Deze mensen zijn 90% van de tijd aanwezig bij de opentochten om allerlei diensten te vervullen.
Vaak beginnen zij al een dag van te voren, met de routes van pijlen te voorzien en de locaties op te bouwen, heel veel werk waar we altijd veel mensen voor nodig hebben.
En we hebben er nóóóóóóit genoeg van.

           

   

                                        De Crew voor de Sint Nicolaastocht, al vroeg in de weer

Maar sommige activiteiten zijn niet zo populair, en dan met name de verkeersregelaars.
Op het totaal van 114 vrijwilligers hebben wij slechts 6 verkeersregelaars en dat is natuurlijk veel te weinig.
Natuurlijk u moet er als één van de eerste zijn maar u mag ook als één van de eerste weer naar huis.
U wordt goed verzorgd met koffie en broodjes enz.
Dus geef u eens op als verkeersregelaar bij één van onze tochten, u zult Bram Vriens, de coördinator
van de verkeersregelaars er een groot plezier mee doen.
Toch horen wij ook regelmatig “Ik heb mij opgegeven maar ik wordt niet gevraagd”,
probeer het dan eens bij de verkeersregelaars, dan wordt u waarschijnlijk veel gevraagd.

Wij proberen natuurlijk altijd te rouleren zodat niet iedere keer dezelfde mensen gevraagd worden maar voor sommige activiteiten hebben we heel veel mensen dus komt u niet altijd aan de beurt.
Deze maand zullen we u een formulier sturen met daar bij alle tochten en de vrijwilligers die wij daar
bij nodig hebben, medio februari sturen wij dan dit formulier terug met daarin vermeld wie wanneer
verwacht wordt, u kunt dit dan in uw agenda zetten

Ook een vergeten groep zijn de wekelijkse voorlopers, wandelt u graag?. Geeft u dan op als voorloper bij een van de groepen, de Bommesee 25Km, het Kompas 20Km, Moermont 10Km, ’t Appeltje 5Km, of op zaterdag morgen 10 tot 15Km vertrek ook bij het ’t Appeltje.
Neem daar voor contact op met de huidige voorloper in uw groep of meld u aan bij Peter Diks
onder vermelding van de groep waar u wilt voorlopen.

De wijsheid van het ouder worden:
Stop niet met lopen.
Mason Cooley